Дома > Вести > Вести од индустријата

Како да дизајнирате цртеж за инвестициско кастинг?

2022-12-09

Бројот на цртежот на секој производ треба да биде различен. Нормално, бројот на цртежот се состои од некои букви и бројки, како што е TD-001. Кога комуницираме со клиентот, точно ќе знаеме за кој производ зборуваме.



Обележете ги главните димензии

Обележувањето на главните димензии е најважниот чекор за дизајнирање цртеж. Не можевме да ги означиме сите димензии во цртежите, но некои главни димензии се изводливи. Според овие главни димензии, ќе ја знаеме структурата и бруто тежината, тогаш би можеле да процениме дали е погоден за производство со инвестициски процес на лиење. Ако производот е многу голем, тогаш ќе советуваме леење со песок.



Означете ги толеранциите на димензиите

За да обезбедиме склопување, ќе означиме толеранција на димензија за некои димензии по завршувањето на изработката на димензиите. Само треба да ги означиме толеранциите на главната димензија што може да влијае на склопувањето. А на дното на цртежот треба да се додадат и неодредени толеранции. Од тие главни димензии толеранција, ќе знаеме дали е потребна обработка. Ако е така, каде треба да направиме обработка. И да ја завршиме работата со обработката, каква опрема за обработка треба да се обезбеди.



Материјал

Според употребата на инвестициските одлеаноци, правилниот материјал треба да биде означен и на цртежот. При изборот на инвестициски материјал за лиење, би можеле да ги комбинираме употребата на производот и својствата на материјалот. Како материјал за земјоделски одлеаноци, најдобро е да се користи одредена отпорност на абење, како 42CrMo, AISI8630, и за подолг век на траење.



Тежина

Обележувањето на тежината за дизајнираните делови за инвестициско лиење ќе го направи цртежот посовршен. Тоа ќе помогне во производството на инвестициско лиење да заштеди многу време при пресметувањето на цената.


Погоре се главните фактори при дизајнирање цртеж за инвестициско лиење. Ние, Fly леарницата, исто така, може да ви помогнеме да дизајнирате цртеж според вашиот примерок ако произведуваме инвестициски одливки.




Изменето од Сантос Ванг од Ningbo Zhiye Mechanical Components Co., Ltd.
https://www.zhiyecasting.com
santos@zy-casting.com
86-18958238181

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept