Дома > Вести > Вести од индустријата

Дефиниција на нискојаглероден челик

2022-12-21

Нискојаглероден челик е јаглероден челик со содржина на јаглерод помала од 0,25%. Се нарекува и благ челик поради неговата мала јачина и мала цврстина. Ги вклучува повеќето обични јаглеродни структурни челици и некои висококвалитетни јаглеродни структурни челици. Повеќето од нив се користат за инженерски структурни делови без термичка обработка, а некои се користат за механички делови кои бараат отпорност на абење по карбуризирање и друга термичка обработка.

Анилираната микроструктура на нискојаглероден челик е ферит и мала количина на перлит, кој има мала јачина и цврстина, добра пластичност и цврстина. Затоа, неговата ладна формабилност е добра, а ладно формирање може да се изврши со стегање, виткање, печат и други методи. Овој челик исто така има добра заварливост. Нискојаглероден челик генерално се однесува на челик со содржина на јаглерод помеѓу 0,10 ~ 0,25%. Овој вид челик има мала цврстина и добра пластичност. Лесно е да се усвои процесот на формирање на ладна пластична деформација, заварување и сечење. Често се користи за производство на синџири, навртки, завртки, шахти итн.



Изменето од Сантос Ванг од Ningbo Zhiye Mechanical Components Co., Ltd.
https://www.zhiyecasting.com
santos@zy-casting.com
86-18958238181

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept