Дома > Вести > Вести од индустријата

Зошто лиење на леано железо е подобра од леано челик?

2023-01-03

И леано железо и леано челик се важни материјали што се користат за одлеаноци во Кина. Но, кастабилноста на леано железо е подобра од леано челик.


Има некои причини кои предизвикуваат разлика.


1) Точка на топење

Точката на топење на челикот е многу повисока од железото. Потребно е долго време да се стопат челиците. За време на процесот на лиење, челичната вода лесно се оксидира.


2) Ликвидност 

Ликвидноста на железото е подобра од челикот за време на процесот на лиење. Процентот и бројот на елементи во челикот се повеќе од железо. Овие елементи, како што се Si, Mn, Al лесно ќе создадат хемиска реакција со други елементи за да се постигнат видови на материи, што ќе влијае на ликвидноста на челичната вода. Главните компоненти за железо е Fe. Симплекс хемиските елементи се добри за лиење железо. 


3) Смалување

Смалувањето на челикот за лиење е поголемо од леано железо. Смалувањето на лиеното тело е околу 10 -14%, а неговото линиско собирање е околу 1,8-2,5%. Општо земено, колку е потребна повисока температура на леење, стапката на собирање ќе се зголеми. Високата точка на топење на лиениот челик бара висока температура за време на процесот на топење. Ова ќе предизвика големи ризици од собирање во внатрешноста на челичните одлеаноци. Точката на топење на леано железо е ниска. Така, проблемот со собирање е помал од лиениот челик. Големите намалувања ќе влијаат на ликвидноста на челичните води, а со тоа ќе влијаат на лиење на челикот за време на процесот на лиење. 


Поради различната лиење, процесот на лиење е различен за да се направат одлеаноци од железо и челични одлеаноци во Тонгда. Избираме процес на изгубена пена за лиење и процес на леење со песок главно од лиење од леано железо. Но, за челични одлеаноци, го избираме процесот на инвестициско лиење. Овие процеси се одредуваат според способноста за леење, големини, структура и барања за точност на лиење од железо или челични одлеаноци. 


Опремени сме со професионални работници, производствени линии и системи за контрола на квалитетот. Можеме да ви дадеме добри предлози за материјали за вашите одлеаноци според познатите дизајнерски функции на вашите производи. Ако имате RFQ за одлеаноци од челик и железо, ве молиме контактирајте со нас. Можеме да работиме заедно за да постигнеме висококвалификувани одливки за вашите системи.





Изменето од Сантос Ванг од Ningbo Zhiye Mechanical Components Co., Ltd.
https://www.zhiyecasting.com 
santos@zy-casting.com
86-18958238181

X
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept